ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

Την υψηλότερη τιμή στο ρεύμα στην Ευρώπη πληρώνουμε οι Έλληνες… Σύντομα θα έχουμε ντράβαλα


Πόσο ακόμα θα πληρώνουν οι Έλληνες την υψηλότερη τιμή στο ρεύμα στην Ευρώπη;

Ο κόσμος θα ξεσηκωθεί και θα σας κυνηγήσει… Ειδικά από τον Οκτώβρη που αναμένεται να καταργηθούν οι επιδοτήσεις αλλά να παραμείνει η πάρα πολύ υψηλή χρέωση με την δικαιολογία της αναπροσαρμογής βεβαίως, ο κόσμος θα συνειδητοποιήσει ότι δεν γίνεται να ανταποκριθεί και να πληρώσει το ηλεκτρικό ρεύμα.. Και τότε τι θα γίνει;;; Όταν ακόμα και αυτοί που μπορούσαν να πληρώνουν μέχρι σήμερα δουν ότι δεν θα μπορούν τι θα γίνει;;; Όταν θα φτάσουμε να χρωστούν στους παρόχους ενέργειας τα περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις τι θα γίνει;;;

Είναι ικανοί ακόμα και περιουσίες να διεκδικούν από όσους τους χρωστάνε.. Και τότε τι θα γίνει;;; Στην Ευρώπη ο κόσμος ήδη από πέρισι έχει αρχίσει και αντιδρά έντονα… Διαβάστε: Η Ευρώπη εξεγείρεται – Διαδηλώσεις, καταλήψεις και λογαριασμοί ρεύματος στην πυρά, πανικός στις κυβερνήσεις

Στην Ελλάδα η χονδρική τιμή ρεύματος εμφανίζεται αυξημένη το τελευταίο διάστημα. Μπορεί να είναι πάνω από 60% μειωμένη σε σχέση με τον Αύγουστο του 2022, όμως είναι αυξημένη κατά 35% σε σχέση με τις τιμές του περασμένου Ιουνίου. Επίσης, η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στις τρεις χώρες με την ακριβότερη χονδρική τιμή ρεύματος για τον μήνα Ιούλιο. Σημαντικό ρόλο, βέβαια, σε αυτό διαδραματίζει το γεγονός πως το φυσικό αέριο συνεισφέρει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην ηλεκτροπαραγωγή και αυτό φάνηκε ιδιαίτερα και την περίοδο του καύσωνα.

Όμως το ίδιο δεν συμβαίνει και με τις άλλες χώρες της Ευρώπης;; Και εκεί δεν έχουμε πρόβλημα με το φυσικό αέριο, ειδικά μετά τις κυρώσεις που έγιναν στην Ρωσία;;;; Τι συμβαίνει εδώ στη χώρα μας και όλα ανεβαίνουν;;; Γιατί δεν έχει ταβάνι αυτό;;; Ποιο το μερίδιο του κράτους;;;; Πόση αισχροκέρδεια από τους παρόχους ενέργειας θα ανεχτούμε ακόμα;;; Που είναι η Προστασία των Πολιτών από την κυβέρνηση;;; 

Ποιος προστατεύει τους παρόχους ενέργειας από τα ακαταλαβίστικα τιμολόγια; – Ποια η διαφορά από τις πλασματικές εκπτώσεις; Πόσα χρήματα μαζεύουν οι πάροχοι από τα πάγια…

Οι πλασματικές εκπτώσεις των εταιρειών «Πλαίσιο», «PUBLIC» και «Praktiker» τιμωρήθηκαν από τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα με το πρωτόγνωρο πρόστιμο του 1, 4 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή οι πάροχοι ενέργειας με τα δυσανάγνωστα και παραπλανητικά τιμολόγια ρεύματος παραμένουν ατιμώρητοι όταν η αξία της αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας ξεπερνά τα 8 δισ. ευρώ το χρόνο.

Ο «προστάτης» των παρόχων ενέργειας είναι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με τον πρόεδρο κ Αθανάσιο Δαγούμα να διαμορφώνει ένα κανονιστικό πλαίσιο το οποίο «μπάζει» από παντού με τους παρόχους ενέργειας να ξεγλιστρούν σαν τα «χέλια» χάρη από το περίπλοκο και ασαφές πλαίσιο που έχει θεσπίσει η Ρυθμιστική Αρχή.

Η ΡΑΕ δεν ρίχνει καμπάνες

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε 20 του μήνα οι προμηθευτές ενέργειας διαβιβάζουν τις νέες χρεώσεις των τιμολογίων του ρεύματος.
Η ΡΑΕ δηλαδή ο θεματοφύλακας των καταναλωτών αναγράφει στο τέλος του πίνακα με τις τιμές των παρόχων με αστερίσκο *Στα κελιά στα οποία δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα τιμολόγια δεν έχει γίνει έγκαιρη ανάρτηση των τιμών/όρων των προγραμμάτων από τους αντίστοιχους προμηθευτές είτε σε site είτε στην Αρχή έως και τις 20.06.2023 στις 23.59.

Μέχρι σήμερα η ΡΑΕ δεν έχει επιβάλει πρόστιμο για την καθυστέρηση δημοσιοποίησης των τιμών ενώ η αναζήτηση των τιμολογίων στις ιστοσελίδες των παρόχων είναι πολύπλοκη και ατελέσφορη για χιλιάδες καταναλωτές.
Την ίδια στιγμή οι πάροχοι προβάλουν τιμολόγια με κόστος κάτω από 0,090 λεπτά του ευρώ υπό προϋποθέσεις χωρίς να ελεγχθούν από την ΡΑΕ που αποτελεί και το Ρυθμιστή της αγοράς ενέργειας.

Τα πάγια στους λογαριασμούς ρεύματος

Ο «προστάτης» των προμηθευτών η ΡΑΕ έχει φτάσει στο σημείο να αποδέχεται ότι το πάγιο σε ένα τιμολόγιο ρεύματος είναι μια διαφορετική χρέωση από την τελική τιμή της KWh αλλά πληρώνεται από τον ίδιο τον καταναλωτή.
Οι προμηθευτές για να «πλασάρουν» ανταγωνιστικά τιμολόγια ανεβάζουν το πάγιο με ανώτατο όριο ευρώ τα 5 ευρώ ανά τιμολόγιο.

Παράδειγμα ένας προμηθευτής χρεώνει προς 0,15 ευρώ ανά KWh Όμως το πάγιο είναι στα 5 ευρώ με μηνιαία κατανάλωση 500 KWh, η τελική τιμή της KWh ανέρχεται στα 0,16
Τα πάγια των τιμολογίων ρεύματος στο σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης φέρνει λεφτά στα ταμεία των 15 παρόχων.

Συγκεντρώνεται το ποσό των 22,7 εκατ. ευρώ και στο δωδεκάμηνο η αξία των εσόδων των παγίων ανέρχονται στα 272,4 εκατ. ευρώ.
Η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων, όπως είναι η νέα ονομασία της από τον περασμένο Αύγουστο καθιέρωσε το πάγιο ανά μήνα ενώ πριν ήταν ανά τετράμηνο.

Η αστεία επιδότηση του ενός λεπτού

Ο λαβύρινθος των τιμολογίων ρεύματος των καταναλωτών συμπληρώνεται με την κρατική επιδότηση η οποία για τον Αύγουστο ανακοινώθηκε στα 0,10 ευρώ ανά MWh ή 1 λεπτό ανά KWh.
Η χρέωση των 0,155 ανά KWh μετά την επιδότηση θα υποχωρήσει στα 0,154 ευρώ ανά KWh.
Πρόκειται για τη χαμηλότερη επιδότηση των οικιακών καταναλωτών με το συνολικό κόστος να ανέρχεται σε 19 εκατ. ευρώ στο οποίο ενσωματώνει και τα τιμολόγια των αγροτών.

Την ίδια ώρα, άγνωστη παραμένει η τύχη των επιδοτήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1, τόνισε πως η ανάγκη για επιδοτήσεις «είναι περιορισμένη», αφήνοντας έτσι ανοιχτό το παράθυρο για διακοπή των επιδοτήσεων το φθινόπωρο. Άλλωστε, στελέχη της κυβέρνησης τόνιζαν πως στόχος είναι η λιανική τιμή ρεύματος να διατηρηθεί στα 0,15 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Αυτό είναι και το όριο σε σχέση με τις επιδοτήσεις.

Κατόπιν εορτής πάντως η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην ανακοίνωση κάποιων μέτρων στήριξης στοχευμένων στα πιο ευάλωτα οικονομικά νοικοκυριά. Οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν τον Σεπτέμβριο, με την κυβέρνηση να ακολουθεί την Οδηγία της Κομισιόν, που καλεί τα κράτη – μέλη να περιορίσουν τα οριζόντια μέτρα στήριξης.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο προαναγγέλλει και μέτρα κατά των κακοπληρωτών. Υπενθυμίζεται πως πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε η παράταση μηχανισμού επιστροφής των υπερεσόδων στη χονδρική αγορά, που εφαρμόζεται από τον Ιούλιο του 2022, ενώ για την ίδια περίοδο αποφασίστηκε η αναστολή εφαρμογής της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας. Επομένως, μέχρι τέλος του έτους αναμένεται να παραταθεί ο μηχανισμός αισχροκέρδειας.

ΠΗΓΗ

lumi-news.grΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ: https://drive.google.com/file/d/1uB2W... ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ: 

https://drive.google.com/file/d/111N4...