ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

Ποιοι είναι οι πραγματικοί στόχοι της ''Κοινής Αγροτικής Πολιτικής'' και ποια τα αποτελέσματά της;

Η αγροτική παραγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση πλέον ρυθμίζεται από ένα κεντρικό σύστημα διαχείρισης, την Κοινή Αγροτική Πολιτική (Κ.Α.Π.). Ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτό το σύστημα διαχείρισης; Ουσιαστικά είναι η ανελαστικότητα της ζήτησης στην αγορά των αγροτικών προϊόντων. Σε μια εύκολα διαχειρίσιμη βιομηχανική παραγωγή, όταν δεν υπάρχει ζήτηση απλά χαμηλώνουμε τους ρυθμούς παραγωγής μέχρι η ζήτηση να επαναφέρει τις τιμές στα επίπεδα που να αποδίδουν κέρδη στην επιχείρηση.

Στην αγροτική παραγωγή αυτό δεν μπορεί να συμβεί διότι υπάρχουν παράγοντες που δεν ρυθμίζονται από τον άνθρωπο, π.χ. ο καιρός. Όταν έχουμε μια χρονιά με πλεονασματική παραγωγή και διοχετεύουμε το σύνολο της παραγωγής στην αγορά, δεν έχουμε την τιμή που θα είχαμε αν η ποσότητα ήταν η επαρκής. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι οι τιμές πέφτουν κάθετα υπερβολικά εύκολα και ανεβαίνουν υπερβολικά δύσκολα. Για παράδειγμα, έχουμε έναν παραγωγό που θα παράξει 10 τόνους ντομάτες όπου θα τις πουλήσει προς 1 ευρώ το κιλό. Αν λόγω καιρού παράγει 13 τόνους, η πλεονάζουσα ποσότητα θα ρίξει την τιμή του συνόλου της παραγωγής στα 0,50 λεπτά. Στην πρώτη περίσταση ο παραγωγός θα εισέπραττε 10000 ευρώ, ενώ στην δεύτερη περίσταση θα εισπράξει 6.500 ευρώ και με αυξημένα κόστη μεταφοράς και συσκευασίας του προϊόντος. Στα αγροτικά προϊόντα όπου υπάρχει η μικρή χρονική διάρκεια διατηρησιμότητας, η σχέση προσφοράς και τιμής δεν είναι αναλογική διότι ο κόσμος ψωνίζει αυτό και όσο χρειάζεται και όχι επειδή είναι φθηνό.

Ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος; Αυτό που έχει προταθεί και εκτελείται χρόνια τώρα είναι η κεντρική διαχείριση μέσω της ΚΑΠ, η οποία λειτουργεί σε βάθος χρόνου με τον προσδιορισμό των αναγκαίων ποσοτήτων αγροτικών προϊόντων, με τη διαχείριση των πλεονασμάτων, τη διακίνηση τους, την απασχόληση των αγροτών και κυρίως με την αναδιάρθρωση των πλεονασματικών καλλιεργειών και τη μετατροπή τους ώστε να καλύψουν μια ελλειμματική σε ποσότητες καλλιέργεια.

Έτσι φτάσαμε στα εργαλεία αυτής της πολιτικής. Παλιότερα είχαμε εξαγορά των πλεονασματικών προϊόντων από το κράτος και πέταγμα στις χωματερές. Ανήθικο. Μετά ήρθε το μοίρασμα στα σχολεία. Όμως αυτό δεν απέδιδε ιδιαίτερα στη βοήθεια για τη σταθερότητα των τιμών. Έτσι εγκαταλείφτηκε αυτή η πολιτική και ήρθαν οι επιδοτήσεις. Οι επιδοτήσεις είχαν ως στόχο την εξαγορά χρόνου που χρειαζόταν ως προς την αναδιάρθρωση των πλεονασματικών καλλιεργειών και όχι για να είναι πρόσθετο εισόδημα και δώρο προς τους παραγωγούς και εργαλείο του κομματικού συστήματος για τη δημιουργία πελατειακών και ψηφοθηρικών σχέσεων.

Όπως καταλαβαίνουμε η ΚΑΠ δεν απέδωσε στα περισσότερα προϊόντα, διότι από την αναδιάρθρωση καλλιεργειών ως ζητούμενο περάσαμε στην πριμοδότηση και σε διάλυση της παραγωγής. Η έκβαση είναι αντίστροφη. Τώρα έρχονται οι κόφτες. Κόβονται οι επιδοτήσεις διότι υποτίθεται ότι οι παραγωγοί έπρεπε να είχαν πάει στις αναδιαρθρώσεις που γι' αυτές πριμοδοτούνταν.

Οι επιδοτήσεις δεν δίνονταν για να στηρίζουν την τιμή και την παραγωγή αλλά ως στήριξη για τον χρόνο που θα έπαιρνε η αναδιάρθρωση. Στην ουσία χρηματοδοτούμασταν για να ξεπατώσουμε τα αμπέλια μας για να πωλούνται τα γαλλικά κρασιά. Χρηματοδοτούμασταν να ξεπατώσουμε τις πορτοκαλιές για να πωλούνται οι παγοκολώνες της Αργεντινής. Χρηματοδοτούμασταν για να σπάσουμε τα καΐκια για να μπορούν οι Ιταλοί να ψαρεύουν στα ύδατα μας, σφάξαμε τις αγελάδες για να αγοράζουμε τυρί και κρέας από την Ολλανδία και τώρα θα ξεπατώσουμε και τις ελιές για καυσόξυλα λες και είναι πλεονασματικό το ελαιόλαδο.


Πάμε τώρα στα ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα ζήτημα που γεννάται είναι ότι με την νέα ΚΑΠ κανένα κράτος δεν θα έχει αυτάρκεια για τις αναγκαιότητες του και για όλα τα προϊόντα που χρειάζεται. Αυτό κάνει τα κράτη εξαρτώμενα το ένα από το άλλο και ευκόλως επιρρεπή σε έναν κεντρικό έλεγχο από τεχνοκράτες και όχι από τους πολίτες τους. Δηλαδή έχουμε και πρόβλημα δημοκρατίας. Ένα άλλο θέμα της ΚΑΠ είναι ότι προωθήθηκαν τα υβρίδια ως επαρκής και υγιεινά αποδεκτή τροφή για τον άνθρωπο.

Αυτό είναι κάτι που υποβάθμισε και την ποιότητα της τροφής και τη γεύση της και που τελικά ίσως δεν είναι και τόσο υγιεινή. Αυτό έρχεται σε άμεση αντιστροφή με τους στόχους της ΚΑΠ. Το σημαντικότερο όλων όμως είναι ότι επηρέασε όλη την φύση και τους κανονισμούς της συμβατικής καλλιέργειας με τις νέες ασθένειες που εμφανίστηκαν στις καλλιέργειες, λόγω της μονοκαλλιέργειας και το κυριότερο κοντεύει να κάνει τη φύση στείρα διότι τίποτα δεν αναπτύσσεται πλέον χωρίς φυτοφάρμακα.

Και τώρα φτάνουμε στο δια ταύτα της αλληλεξάρτησης. Μια Ουκρανία υποστηριζόμενη από την Ευρώπη που καλλιεργεί το σιτάρι γι' αυτήν, και τώρα έχει πόλεμο και θα πεινάσει η Ευρώπη, μια δήθεν πανίσχυρη Γερμανία που θα παγώσει τον χειμώνα χωρίς καύσιμα, με μια ευρωπαϊκή οικονομία που τρέχει με πληθωρισμό άνω του 20% και μια Ελλάδα που έχει διαλυθεί τα τελευταία χρόνια και και βρίσκεται υπό συνεχόμενων απειλών. Αυτά έφερε η Ευρώπη με τις φαεινές ιδέες των οικονομολόγων της. Καμιά ασφάλεια για κανέναν.

Η Ελλάδα και η ανθρωπότητα δεν μπορεί να είναι συμβατή με αυτήν την κατάσταση. Δεν μπορεί να είναι συμβατή με τον έλεγχο των τεχνοκρατών που καταστρώνουν λογικοφανή σχέδια και που στην πραγματικότητα στοχεύουν σε άλλους σκοπούς από αυτούς που δηλώνουν. Έχουν στη διάθεση τους όλα τα εργαλεία και όλα τα μέσα, καθώς και τη διοίκηση των πολιτών. Έχουμε φτάσει εδώ που φτάσαμε επειδή όλα τα σχέδια που σχεδιάστηκαν και εκτελέστηκαν ήταν και είναι αντιανθρώπινα. Αν ήταν για τον άνθρωπο, τα ίδια αυτά σχέδια θα είχαν σκοπούς σύμφωνα με τη φυσιολογία του ανθρώπου.

Χρειάζεται μια ριζική μεταστροφή της κατάστασης που έχουμε φτάσει. Και οι άνθρωποι που στελεχώνουν τις διοικήσεις μας και τα εργαλεία τους, γνωρίζουν τι πρέπει να αλλάξει. Δεν το αλλάζουν διότι δεν είναι βούληση τους. Θέλουν αυτήν την κατάπτωση και την προβληματική κατάσταση. Ο μόνος μηχανισμός που μιλά για τη φυσιολογία του ανθρώπου, τη ριζική αναδιάρθρωση και επανόρθωση της φυσιολογίας των πάντων, είναι η Ελλήνων Συνέλευσις. 

Είναι επιτακτική αναγκαιότητα να ενωθεί το Έθνος για να διορθώσει τις αντιανθρώπινες ενέργειες που έχουν συμβεί στο βάθος των χρόνων, όπου ο πλανήτης διοικείται από μηχανισμούς και εταιρίες μη ελεγχόμενους από τον άνθρωπο. Το πως θα συμβεί αυτό είναι κάτι που το ξέρει ο καθένας μας κοιτάζοντας στην αυτογνωσία του. Διότι τώρα πια όλοι βλέπουμε τα λάθη. Άρα βλέπουμε και το σωστό και το πρέπον. Από κει και πέρα είναι θέμα ελεύθερης βούλησης και επιλογών, γι' αυτούς που έχουν ακόμη ελεύθερη βούληση.

Έχει εξακριβωθεί ότι η αγροτική εργασία για να είναι αξιοπρεπής και βιώσιμη όντως χρειάζεται κεντρική διαχείριση. Αυτό έχει εντοπιστεί και συμβαίνει. Το ότι έρχονται αντίθετα αποτελέσματα έχει να κάνει ξεκάθαρα με τους κρυφούς στόχους της ατζέντας των τεχνοκρατών.

Σύνταξη: Δημήτρης Λ.




     ΑΝ ΘΕΣ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ


    ΟΡΑΜΑΤΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΑΣ... ΔΕΣ ΕΔΩ!









ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΡΗΤΗΣ
Ε.ΣΥ. ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

ΣΜΥΡΙΛΙΟΥ 43, ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Τ.Κ. 71303 ΤΗΛ. - FΑΧ: 2814006906 Email: esy.perifereiakritis@gmail.com