ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

Γερμανία: 4ήμερη εργασία χωρίς μείωση μισθού – Σε εφαρμογή το μεγαλύτερο πιλοτικό πρόγραμμα

Γερμανία: 4ήμερη εργασία χωρίς μείωση μισθού – Σε εφαρμογή το μεγαλύτερο πιλοτικό πρόγραμμα

Η μία μετά την άλλη, οι ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν σιγά-σιγά σε εφαρμογή της 4ήμερης εργασίας.

Οι Γερμανοί δουλεύουν κατά μέσο όρο τις λιγότερες ώρες στην Ευρώπη – θεωρούνται όμως οι πιο παραγωγικοί. Παράλληλα, αντιμετωπίζουν μεγάλη επιβράδυνση της οικονομίας και ελλείψεις προσωπικού. Όμως, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, προχωρά αποφασιστικά στο μεγαλύτερο πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμογής της τετραήμερης εργασίας.

Τι λένε οι εργαζόμενοι για αυτό; Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η Deutsche Welle, η ισχυρή πλειοψηφία λέει «ναι» με έναν όρο: Τον ίδιο μισθό. Αναλυτικά, σε έρευνα που διεξήχθη για από το Ίδρυμα Hans-Bockler, το 73% των εργαζόμενων δήλωσε ότι επιθυμεί την τετραήμερη εργασία μόνο εάν η αμοιβή τους παραμείνει η ίδια, το 8% θα δεχόταν μικρότερο μισθό, ενώ ένα 17% απέρριψε συνολικά τον μειωμένο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας.

Κάτι αντίστοιχο έχει κάνει ήδη και η Βρετανία. Από το 2019 ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός 4 Day Week Global, διοργανώνει τέτοια πιλοτικά προγράμματα σε χώρες όπως η Βρετανία, η Νότια Αφρική, η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ.

Στον αντίποδα, οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα -σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat- δουλεύουν τις περισσότερες ώρες σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους με πάνω από 40 ώρες την εβδομάδα.

Πώς λειτουργεί το πρόγραμμα τετραήμερης εργασίας

Από την περασμένη Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου, ξεκίνησαν οι ενδιαφερόμενες εταιρείες να καταθέτουν αιτήσεις συμμετοχής στο πιλοτικό πρόγραμμα τετραήμερης εργασίας, που θα διαρκέσει από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024 και θα είναι ανάλογο με εκείνο που διενεργήθηκε το 2022 στη Βρετανία. Εκεί, συνολικά 61 εταιρείες μείωσαν σε τέσσερις τις εργάσιμες μέρες εβδομαδιαία, διατηρώντας σταθερούς και τους μισθούς των υπαλλήλων.

Οι εταιρείες που θα συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα στη Γερμανία θα υλοποιήσουν μια φάση προγραμματισμού και ενσωμάτωσης δύο μήνες πριν την έναρξη της τετραήμερης εργασίας, κατά τη διάρκεια της οποίας θα τους παρασχεθεί καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο οργάνωσης των εργασιών και των μεθόδων επικοινωνίας.

Πάντως, το πρόγραμμα δεν στοχεύει μόνο στην καλυτέρευση της καθημερινότητας των εργαζόμενων, αλλά το περιβάλλον.

Στη δεύτερη φάση, οι εταιρείες ξεκινήσουν να εφαρμόζουν την τετραήμερη εργασία.

Μέσα στους έξι μήνες που θα διαρκέσει αυτό, οι εργαζόμενοι θα καλούνται να απαντούν τακτικά σε ερωτηματολόγια σχετικά με το πώς οι μειωμένες ώρες επηρεάζουν την παραγωγικότητα και την ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής.

Στη συνέχεια, τα αποτελέσματα αυτά θα αναλυθούν.

Πηγή


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΘΥΜΗΣΟΥ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ

 ΠΗΓΗ

https://epistimonikos.wordpress.com/