ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΕΝΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ; ΠΟΣΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ
ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 58 NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 3852/2010 ΦΕΚ 87
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Άρθρο 58
Αρμοδιότητες του δημάρχου
1. Ο δήμαρχος προασπίζει τα τοπικά συμφέροντα, κατευθύνει τις δράσεις του δήμου για την υλοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης, διασφαλίζει την ενότητα της τοπικής κοινωνίας και ασκεί τα καθήκοντά του με γνώμονα τις αρχές της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας. Ειδικότερα, ο δήμαρχος:
α) Eκπροσωπεί το δήμο στα δικαστήρια και σε κάθε δημόσια αρχή.
β) Eκτελεί τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, της οικονομικής και της επιτροπής ποιότητας ζωής. H μη εκτέλεση των αποφάσεων αυτών συνιστά σοβαρή πειθαρχική παράβαση καθήκοντος.
γ) Ορίζει τους αντιδημάρχους, συγκαλεί και προεδρεύει της εκτελεστικής επιτροπής και συντονίζει την υλοποίηση των αποφάσεών της.
δ) Eίναι προϊστάμενος των υπηρεσιών του δήμου. Ως προϊστάμενος όλου του προσωπικού του δήμου εκδίδει τις πράξεις που προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις για το διορισμό, τις κάθε είδους υπηρεσιακές μεταβολές και την άσκηση του πειθαρχικού ελέγχου.
ε) Συνυπογράφει τους βεβαιωτικούς καταλόγους και τα χρηματικά εντάλματα πληρωμής των δαπανών, οι οποίες έχουν εκκαθαριστεί από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου.
στ) Υπογράφει τις συμβάσεις που συνάπτει ο δήμος.
ζ) Εκδίδει τις άδειες που προβλέπονται από τιςξεις που διέπουν τις αρμοδιότητες του δήμου.
η) Εκδίδει πιστοποιητικά προσωπικής και οικογενειακής κατάστασης των δημοτών, καθώς και τις βεβαιώσεις μόνιμης κατοικίας.
θ) Συνιστά ομάδες εργασίας και ομάδες διοίκησης έργου από μέλη του δημοτικού συμβουλίου, υπαλλήλους του δήμου, υπαλλήλους του δημόσιου τομέα ή ιδιώτες για τη μελέτη και επεξεργασία θεμάτων του δήμου, καθορίζοντας τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας τους.
2. Όταν δημιουργείται άμεσος και προφανής κίνδυνος ή απειλείται άμεση ζημία των δημοτικών συμφερόντων από την αναβολή λήψης απόφασης, ο δήμαρχος μπορεί να αποφασίσει για θέματα που ανήκουν στην αρμοδιότητα της οικονομικής ή της επιτροπής ποιότητας ζωής. Στην περίπτωση αυτή οφείλει να υποβάλει προς έγκριση τη σχετική απόφασή του κατά την επόμενη συνεδρίαση της αντίστοιχης επιτροπής.
3. Σε περίπτωση όπου τα ιδιωτικά συμφέροντα του δημάρχου ή συγγενή του έως το δεύτερο βαθμό εξ αίματος ή εξ αγχιστείας συγκρούονται με τα συμφέροντα του δήμου, ο δήμαρχος υποχρεούται να απέχει και τα αντίστοιχα καθήκοντα ασκεί αντιδήμαρχος ή σύμβουλος του επιτυχόντος συνδυασμού που ορίζεται από το δημοτικό συμβούλιο. Η μη τήρηση της υποχρέωσης αυτής συνιστά σοβαρή πειθαρχική παράβαση καθήκοντος.
4. Στις περιπτώσεις που ο δήμαρχος εκτελεί αποφάσεις σύμφωνα με τη ρύθμιση του εδαφίου β΄ της παραγράφου 1 του παρόντος, δεν υπέχει αστική, ποινική και πειθαρχική ευθύνη, εφόσον αυτές δεν έχουν ακυρωθεί, ανακληθεί ή ανασταλεί.
5. Ο δήμαρχος δεν θεωρείται υπόλογος κατά την έννοια του άρθρου 25 του π.δ. 774/1980 (ΦΕΚ 189 Α΄), όπως ισχύει, και σε βάρος του επιτρέπεται καταλογισμός μόνο για δόλο ή βαριά αμέλεια.
6. Οι ρυθμίσεις των παραγράφων 4 και 5 ισχύουν και για τους αντιδημάρχους όταν σε αυτούς ανατίθεται η άσκηση αρμοδιοτήτων του δημάρχου.
ΑΡΑ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ. Η ΜΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΥΝΙΣΤΑ ΣΟΒΑΡΟ ΠΑΡΑΠΤΩΜΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗΣ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ. ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΑΥΤΟ.
ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΠΕΙΔΗ ΠΟΛΛΟΙ ΔΕΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ. Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΩΣ ΚΑΘΑΡΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ. ΤΟ ΟΤΙ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ, ΚΑΙ ΚΑΤ' ΕΠΕΚΤΑΣΙΝ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ, ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΕΝΑ ΑΤΥΠΟ ΜΗ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΟ ΤΡΟΠΟ. ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ.
ΣΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΩΝ, ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ, ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΝΕΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΤΟΛΕΣ. ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΥΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΤΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ. ΑΥΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΑΠΕΖΙΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ.
ΤΩΡΑ ΑΣ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΗΝ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ. ΙΔΙΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. ΒΛΕΠΕΤΕ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΛΑ ΚΑΘΩΣ ΠΡΕΠΕΙ;
ΕΤΣΙ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΚΑΤ' ΟΝΟΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΛΛΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΜΙΑ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΜΕ ΣΚΙΩΔΕΙΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ, ΠΙΕΖΟΥΝ, ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΔΩΡΟΔΟΚΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΙΚΑ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΥΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΔΥΝΑΣΤΕΥΤΙΚΕΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΝΤΑΣ ΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ.
ΠΑΡΕΜΠΙΠΤΟΝΤΩΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥΣ, ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΦΕΚ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΣΕ ΣΩΜΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ. ΟΠΩΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΒΟΥΛΗ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ.
ΔΕΙΤΕ ΕΝΑ ΠΟΥ ΒΡΗΚΑΜΕ ΣΤΗΝ ΔΙΑΥΓΕΙΑ.
ΠΗΓΗ