ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

Τα άσχημα της χώρας μας, που έγιναν συνήθεια…



Τα καλοκαίρια στην Ελλάδα, εκτός από την ανεπανάληπτη ομορφιά των θαλασσών, του ηλίου και των εορταστικών εκδηλώσεων, φέρνουν κάθε χρόνο και μια σκιά που σκεπάζει την εικόνα:

Τις πυρκαγιές. Είναι μια τραγική πραγματικότητα που έχει καταστεί συνήθεια, ένα άσχημο της χώρας μας που επανέρχεται με σιδερένια τακτικότητα.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα με εύπορο κλίμα και απεριόριστη φυσική ομορφιά, όμως τα τελευταία χρόνια, οι ανθρωπογενείς παρεμβάσεις, η ελλιπής διαχείριση των δασικών πόρων και η έλλειψη επαρκών μέτρων πρόληψης έχουν καταστήσει τις πυρκαγιές επαναλαμβανόμενο φαινόμενο.

Κάθε χρόνο, εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καίγονται καταστρέφοντας το περιβάλλον, απειλώντας την ανθρώπινη ζωή και τα ζώα, εξαφανίζοντας οικοσυστήματα και βάζοντας σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα της χώρας. Είναι ένα θέμα που ξεπερνά τα πολιτικά όρια και απαιτεί άμεση και διαρκή δράση.

Οι πυρκαγιές δεν είναι μόνο ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα, αλλά και ένα κοινωνικό. Απαιτούνται συνεκτικές πολιτικές για την προστασία των δασικών πόρων, η εκπαίδευση του κοινού σχετικά με τη σημασία της πρόληψης και της προετοιμασίας για πυρκαγιές, ενίσχυση των δυνάμεων πυροσβεστικής και καλύτερη ρύθμιση της χρήσης της γης.


Δεν είναι απλά ένα θέμα δαπάνης, αλλά και ένα θέμα ανθρώπινης υπευθυνότητας και σεβασμού στη φύση. Πρέπει να αναγνωρίσουμε την ευθύνη μας ως κοινωνία για την προστασία του περιβάλλοντος μας και να λάβουμε άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης.

Οι πυρκαγιές στην Ελλάδα έχουν γίνει άσχημη συνήθεια. Όμως, αυτό δεν πρέπει να μας κάνει να τις αποδεχόμαστε ως κάτι αναπόφευκτο. Η πρόληψη, η εκπαίδευση, η έρευνα και η καινοτομία είναι τα εργαλεία μας για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα και να δημιουργήσουμε μια πιο ασφαλή, πιο βιώσιμη Ελλάδα για τις επόμενες γενιές.


Συντάκτης: Χαράλαμπος Κοκκινίδης.

ΠΗΓΗ