ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό


 
Επί ξύλου κρεμάμενοι έχουν ήδη βρεθεί, δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες οικοπέδων με εμβαδό μικρότερο των 4 στρεμμάτων, σε εκτός σχεδίου περιοχές, ενώ τα μεγαλύτερα οικόπεδα δεν έχουν χρονικό περιορισμό για την έκδοση οικοδομικής αδείας.

 Ανισότητα ακόμα και στην ιδιοκτησία. Ξεχωρίζουν τα μεγάλα με τα μικρά οικόπεδα και σου ορίζουν που θα φτιάξεις το σπίτι σου. Δεν σε αφήνουν να χτίσεις στο οικόπεδο που νόμιμα αγόρασες, και σε αναγκάζουν να το πουλήσεις έναντι πινακίου φακής.

Στις 9 Δεκεμβρίου 2022, καταργείται οριστικά η δυνατότητα της κατά παρέκκλισης δόμηση γηπέδων (οικοπέδων) στις εκτός σχεδίου περιοχές όλης της χώρας, αφού λήγει η διορία που έδινε το άρθρο 40 του Ν.4759/2020 με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας» για δυνατότητα δόμησης γηπέδων κείμενων στην εκτός σχεδίου περιοχή, εφόσον λάμβαναν προέγκριση άδειας δόμησης. Δηλαδή με λίγα λόγια. Όποιος έχει οικόπεδο μικρότερο από τα 4 στρέμματα σε εκτός σχεδίου περιοχή, θα πρέπει μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου να έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να εκδώσει οικοδομική άδεια. Αν δεν το κάνουν μέχρι τότε, όπως ορίζει ο νόμος, χάνουν το δικαίωμα να χτίσουν κατά παρέκκλιση σε οικόπεδα των 750, 1.200 και 2.000 τετραγωνικών μέτρων και θα πρέπει να περιμένουν την εκπόνηση του Τοπικού ή του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ ή ΕΠΣ) της περιοχής, το οποίο θα καθορίζει τους όρους δόμησης και τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης, για να διαπιστώσουν εάν μπορούν να αξιοποιήσουν την ακίνητη περιουσία τους, η οποία μέχρι τότε θα έχει χάσει μεγάλο μέρος της αξίας της. Πιθανόν να είναι αυτός και ο λόγος που μόλις πέρυσι βγήκε η υπουργική απόφαση για τις μελέτες καταγραφής και αναγνώρισης οδών.

 

Είδατε πόσο καλά τα φτιάχνουν αυτοί που σκίζουν τα ιμάτια τους για το καλό μας. Φυσικά μέσα σε όλο αυτό, παίζει και ο «μεγαλοοικοπεδούχος». Που περιμένει αυτή τη στιγμή για να αρπάξει οτιδήποτε είναι γύρω του, και το «μεγάλο» οικόπεδο του να μεγαλώσει και άλλο. Πάντα σε τιμές ξεφτίλας. Τελικά υπάρχει αυτό που λένε ο κυρίαρχος λαός; Ή τελικά αποφασίζουν και διατάζουν αυτοί που ορίζουμε ως διαχειριστές για το καλό μας; Μπέρδεμα η κατάσταση. Αυτοί που φτιάχνουν αυτούς τους νόμους έχουν οι περισσότεροι σπίτια και οικόπεδα και χτίζουν ανενόχλητοι, αλλά για όλους τους υπόλοιπους δεν υπάρχει πολεοδομικός σχεδιασμός. Καθυστερούν επί χρόνια έναν ενιαίο γενικό πολεοδομικό σχεδιασμό, ορίζουν ότι θέλουν αυτοί ως εκτός σχεδίου (με μελέτες και σχέδια από το 1920 περίπου) άσχετα αν υπάρχει κατοίκηση και τελικά όλα αυτά θεωρούμε πως είναι για το καλό μας.  Παρόλο ότι ακούγεται για διετή παράταση αυτοί που θα την πληρώσουν πάλι θα είναι οι πολίτες. Θα πλουτίσουν μηχανικοί, αρχιτέκτονες και οι τράπεζες.

Γιατί φανταστείτε πως για την έκδοση της οικοδομικής άδειας, το κόστος των μελετών είναι 70€/μ² και της επίβλεψης 50€/μ², συνολικό κόστος 120€/μ². Κάντε τώρα τις πράξεις, και πείτε μου πώς θα μπορέσει ο φτωχοποιημένος Έλληνας, να αξιοποιήσει την ιδιοκτησία του. Πάλι οι τράπεζες ξαφνικά, θα δίνουν δάνεια οικοδομικής άδειας. Για να βοηθήσουν τάχα μου τους πολίτες να μη χάσουν τις προθεσμίες. Με ληστρικά επιτόκια κ.ο.κ. Γεννιούνται πολλά ερωτήματα που είναι όλα εξίσου σημαντικά. Εφόσον δεν θέλουν την άναρχη δόμηση, και σωστά δεν το θέλουν, γιατί δεν ψάχνουν τις αγοροπωλησίες οικοπέδων σε εκτός σχεδίου περιοχές; Ποιος πουλάει οικόπεδα; Με τι ιδιοκτησίες; Πώς τα «σπάει» τα οικόπεδα αυτά; Είναι μεγάλα ή μικρότερα των 4 στρεμμάτων; Αν λοιπόν τα ψάξετε όλα αυτά θα διαπιστώσετε πως είναι πολλοί μέσα στο παιχνίδι αυτό. 

Το αποτέλεσμα είναι ότι πουλάνε την Ελλάδα οικόπεδο, οικόπεδο, και δεν καταλαβαίνει τίποτα κανείς. Τεράστιες εκτάσεις έχουν αγοραστεί από κινέζικες και ισραηλίτικες εταιρίες. Σε λίγα χρόνια πραγματικά θα είμαστε ξένοι στην ίδια μας τη χώρα. Αν θέλουμε πραγματικά να ζήσουμε σε μια διαφορετική πολιτεία με ισότητα σε όλα τα επίπεδα, μπορούμε. Ιδέες υπάρχουν πολλές και ακόμα περισσότερες προτάσεις. Η Ελλάδα μας, είναι μια πολύ όμορφη χώρα με χιλιάδες προτερήματα. Εμείς το μόνο που πρέπει να κάνουμε, είναι να την σεβαστούμε και να πράξουμε ομόννοα. Οι οικισμοί για παράδειγμα, θα είναι προσαρμοσμένοι και με σεβασμό στο περιβάλλον με όλα τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής. Με έναν γενικό πολεοδομικό σχεδιασμό που θα βγει μετά από διαβούλευση με όλες τις περιοχές και τους δήμους που ξέρουν πολύ καλύτερα από τους καλαμαράδες αυτά τα χαρακτηριστικά. Απώτερος σκοπός πρέπει να είναι, η σταδιακή αποσυμφόρηση των αστικών κέντρων και η ενδυνάμωση της περιφέρειας καταργώντας σχεδόν την διαβίωση του ανθρώπου σε μεγαλουπόλεις με φυλακές ψυχών και σωμάτων. Ο άνθρωπος θα ξαναμάθει να αντιλαμβάνεται το περιβάλλον του, τι υπάρχει γύρω του, τι συμβαίνει γύρω του. Θα είναι ελεύθερος. 

Οι νόμοι παρωδίες που έχουν βγάλει οι παράνομοι της βουλής θα είναι παρελθόν όταν μονάχα το αποφασίσουμε.


Σύνταξη: Καλλέργης Ηλίας

ΠΗΓΗ